Solarni prozjumeri: šta smo doživeli na jednom od prvih sistema?

Fotonaponski sistem u ripnju

Na ravnom zelenom krovu šarmantne porodične kuće u Ripnju kod Beograda, "širi" se solarna fotonaponska elektrana od 10kWp, koja je svom vlasniku donela punopravan status prozjumera (kupca-proizvođača električne energije). Čestitamo.

Sa korisnikom smo rame uz rame prošli sve korake - od ideje, do poslednjeg potpisa i početka proizvodnje struje. Ovde delimo još uvek sveža, a za sve buduće korisnike i stručnu publiku nova i nepoznata iskustva sa terena. Kako je sve to izgledalo?

1. Elektrodistribucija

Prvo i najvažnije, kolege iz lokalne Elektrodistribucije Banovo Brdo su se postavili profesionalno, prijateljski i partnerski prema izvođačkoj firmi na ovom projekatu (firma Loren Line iz Beograda) i prema vlasniku objekta & korisniku sistema.

Obzirom da im je ovo bio medju prvima ovakav sistem, bilo je malo lutanja u tumačenju propisa i ceo proces ishodovanja dozvola i saglasnosti je mogao trajati kraće. Ali verujemo da će svaki sledeći solarni sistem biti obrađivan brže i efikasnije.

2. Administracija i birokratija

Novi zakon o OIE je ceo proces podelio na korake, koji će, kada svi budu stekli malo rutine, ići verovatno brže i efikasnije. Princip deluje zdravo, ipak nadamo se da ce ići hitrije.

3. Montaža i instalacija

Ovde važi kao i mnogo čemu u životu: idite na kvalitetnu opremu i stručne majstore. Dodatno, korisnik je ovde kompletan proces - i montažu i papirologiju - poverio sertifikovanom Viessmann Partneru (firma Loren Line), koji je u njegovo ime sve posvršavala. To deluje i kao najbolji pristup kada je investitor tj korisnik u pitanju.

Rezime: svi počeci su teški, ali ovaj sa Viessmann solarnim fotonaponskim sistemom u Ripnju obećava da će sve ubuduće ići lakše i bezbolnije

Fotonaponski sistem ripanj