Godišnja ušteda do 3.700 EUR: Rekordne uštede domaćinstava sa kombinacijom solarnih panela i toplotnih pumpi

Godišnja ušteda do 3.700 EUR: Rekordne uštede domaćinstava sa kombinacijom solarnih panela i toplotnih pumpi

Samo u toku prošle godine evropska domaćinstva sa ugrađenim solarnim panelima i toplotnim pumpama ostvarila su uštede na računima za struju od 62% do 84% u poređenju sa domovima koji nemaju sopstvenu proizvodnju struje i koriste prirodni gas za grejanje, pokazalo je istraživanje organizacije SolarPower Europe.

Istraživanje pod nazivom Solar Powers Heat 2023.¹ analiziralo je uštede koje su domaćinstva ostvarila korišćenjem tri različite tehnologije, tj. solarnih panela, toplotnih pumpi, kao i kombinacije solarnih panela i toplotnih pumpi. Uštede su obračunavane u poređenju sa troškovima koje bi domaćinstva imala da su struju kupovala na uobičajen način na tržištu, a za grejanje koristila gasni kotao.

Nalazi do kojih se došlo otkrivaju da su najveće uštede ostvarivane upravo u kombinaciji solarnih panela i toplotnih pumpi jer su domaćinstva koja kombinuju ove dve tehnologije uštedela pravo malo bogatstvo na računima za struju samo tokom 2022. godine, tačnije uštede od 2.831 EUR u slučaju Španije, preko 3.614 EUR u slučaju Nemačke, do rekornih 3.766 EUR u slučaju Italije. Ove tri evropske zemlje odabrane su kao reprezentativni primeri za celu Evropu jer su u pitanju evropske zemlje u kojima prirodni gas igra dominantnu ulogu za zagrevanje domova.

Godišnja ušteda do 3.700 EUR: Rekordne uštede domaćinstava sa kombinacijom solarnih panela i toplotnih pumpi

Prikaz ušteda koje se ostvaruju u kombinaciji solarnih panela i toplotnih pumpi tokom 2022. godine. Izvor: Istraživanje Solar Powers Heat 2023.

U istraživanju se navodi da čak i u godinama sa posebno hladnim zimama, na primer u severnoj Evropi, solarni sistemi mogu pokriti 36% potreba toplotne pumpe. U godinama sa umerenim ili toplim zimama koje su sve češće, posebno u južnijim delovima Evrope, solarni paneli pokrivaju čak 63% potreba toplotne pumpe za električnom energijom tokom zime.Treba napomenuti da bi uštede bile izuzetno velike čak i u slučaju pada cene gasa u odnosu na trenutnu cenu, pa tako autori istraživanja navode da bi u u slučaju značajnog pada cene gasa kuće sa kombinacijom solarnih panela i toplotnih pumpi i dalje ostvarivale uštede do 73%. U najverovatnijem scenariju koji podrazumeva da se cene gasa stabilizuju na višem nivou, domaćinstva u Evropi bi uštedela i do 76% u odnosu na uobičajene troškove.

Stoga ne čudi izričit stav jednog od direktora u organizaciji SolarPower Europe Dries-a Acke-a da oni koji se još nisu opredelili za ovu zlatnu kombinaciju već uveliko kasne. "Najbolje vreme za ugradnju kombinacije solarni sistemi + toplotne pumpe je bilo juče. Sledeće najbolje vrieme je sada", navodi Acke.Kako izračunati uštede uz solarne panele za domaćinstva u Srbiji?

Ključno pitanje za svakog vlasnika kuće u našoj zemlji je kako da dobije što precizniji proračun o tome kolike su potencijalne uštede koje može da ostvari ugrađivanjem solarnih panela u slučaju svog doma u Srbiji i koliko će uvođenje te nove tehnologije da ga košta.

Upravo da bi olakšali tu kalkulaciju razvijen je POTPUNO BESPLATAN KONFIGURATOR ZA SOLARNE PANELE koji vam omogućava da unosom godišnje potrošnje elektične energije u vašem domaćinstvu, potom površine krova, tačne lokacije na kojoj se nalazi i dodatnih specifičnih informacija o vašem domu od stručnjaka besplatno dobijete tačan proračun o ceni i uštedama koje bi vam obezbedili solarni paneli.

Godišnja ušteda do 3.700 EUR: Rekordne uštede domaćinstava sa kombinacijom solarnih panela i toplotnih pumpi

Prikaz besplatnog konfiguratora za solarne panele. Klikom na fotografiju iznad otvarate konfigurator.

Kako izračunati uštede uz kombinaciju solarnih panela i toplotnih pumpi za domaćinstva u Srbiji?

Ukoliko želite da saznate kolike su potencijalne uštede koje bi vašem domu obezbedila zlatna kombinacija solarnih panela i toplotne pumpe, sve što treba da uradite je da unesete osnovne podatke o svom objektu na stranici PRORAČUN CENE UVOĐENJA NOVOG GREJANJA i označite da ste zainteresovani za solarnu energiju kao što je prikazano na fotografiji ispod i u najkraćem mogućem roku dobijate BESPLATNU ANALIZU i PONUDU od strane stručnjaka.

Godišnja ušteda do 3.700 EUR: Rekordne uštede domaćinstava sa kombinacijom solarnih panela i toplotnih pumpi

Prikaz besplatnog konfiguratora u kojem je potrebno označiti da ste zainteresovani za solarnu energiju u koraku br. 5. Klikom na fotografiju iznad otvarate konfigurator.

Za sve dodatne informacije i proceduru ugradnje solarnih panela u vaše domove u Srbiji pročitajte VODIČ ZA UGRADNJU SOLARNIH PANELA ZA DOMAĆINSTVA I STAMBENE JEDINICE.


Reference korišćene u tekstu:

¹ Na sledećem linku nalaze se detaljni podaci istraživanja koje je sprovela organizacija SolarPower Europe u Italiji, Španiji i Nemačkoj: https://api.solarpowereurope.org/uploads/0523_SPE_Solar_Heating_report_09_mr_98b11ef7ab.pdf?updated_at=2023-03-09T06:13:41.408Z


Solarni paneli

Solarni paneli za kuće

Viessmann solarni paneli

Toplotne pumpe

Viessmann

Viessmann toplotne pumpe

Cena toplotne pumpe

Uštede na grejanju

Grejanje

Energetska efikasnost